Menu:

Je vind ons ook op Facebook:

Kom eens een kijkje nemen

Share |

Taekwondo Vlaanderen


Wat informatie over onze club

Wat doen we..

We zijn een club waar fun centraal staat. Je hebt vrij de keuze tussen sparren en stijl (later meer hierover). Iedereen in onze club heeft respect voor elkaar, en iedereen luistert naar de lesgever. Je kan zowel voor je plezier komen trainen of met het oog op wedstrijden.

De meeste mensen die aan een gevechtsport denken, denken aan roekeloos geweld etc., terwijl dit in de meeste gevallen juist het omgekeerde is. Het is algemeen geweten dat mensen die een gevechtsport beoefenen kalmer worden en meer zelfcontrole hebben. Ook van anderen moet je tijdens de training geen schrik hebben. Iedereen doet mee op zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau. Je kiest zelf hoe ver je gaat en tot waar je kunt. Wij zijn één team en iedereen zal je hier bij bijstaan.

Wanneer je regelmatig komt zal je verbaast zijn hoe snel je op korte termijn vorderingen maakt. Dat wil echter niet zeggen dat je de sport in zijn totaliteit snel onder de knie zult hebben. Dit is echter een proces van jaren. Zoals elke club werken wij ook met een gordel systeem, je begint bij de bovenste en slaagt je weg door naar onderste. Alle examens tot aan rood-zwart worden gedaan in de club, voor zwart moet je echter examen afleggen bij de officiële examencommissie. De graderingen gaan als volgt:

Wit
Wit-Geel
Geel
Geel-Groen
Groen
Groen-Blauw
Blauw
Blauw-Rood
Rood
Rood-Zwart
Zwart

Wanneer je echter zwart hebt gehaald, is het nog niet voorbij. Dan beginnen pas de zogenaamde DAN graden. Je zwarte gordel is eigenlijk al de eerste DAN graad. Meer info hierover vindt je ongetwijfeld op het net.
Wij beschikken tevens over een bescheiden wedstrijd groepje van leden die minstens twee dagen per week komen, waarmee we zelfs nog bij de laatste wedstrijd enkele mooie prijzen binnenhaalden! En er is nog altijd plaats voor meer talent...

Stijl of Sparren?

Wanneer je bij ons komt trainen heb je ook de keuze waar je je op wilt concentreren. Hier heb je twee keuzes. Ofwel stijl, ofwel sparren. Maar waar houden die nu juist in?
Eerst en vooral maken we eigenlijk nog een derde onderscheid, nl. Techniek.
Techniek vind je zowel terug bij stijl als bij het sparren. Hier is het belangrijk om de verschillende trappen, stoten, standen en blokkeringen te beheersen.
Wanneer we over stijl praten, hebben we het eigenlijk over het uitvoeren van poomsae's. Een poomsae is eigenlijk een uitvoering van technieken in een vastgestelde volgorde. Dit in 4 hoeken van de windrichtingen. Je kan het vergelijken met de equivalent bij Karate, nl. een kata. Al zijn de bewegingen bij Taekwondo sierlijker. Sparren (= Kyorugi) is een gevecht tussen twee tegenstanders. Dit gevecht kan los contact zijn, wat doorgaans gedaan wordt tijdens trainingen, maar is full contact op wedstrijden. De bedoeling is om te winnen via een knock out of te winnen op punten. Wanneer je met voldoende overtuiging het pantser of het hoofd van je tegenstander raakt, zal je hiervoor beloond worden met punten. Het omgekeerde bestaat ook, bega je fouten, dan worden er punten afgetrokken. Technieken die niet toegelaten zijn volgens de WTF norm zijn:

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is dit geen bloederig spektakel.. De wedstrijden vinden plaats in een gecontroleerde omgeving en wordt in het oog gehouden door ervaren mensen. Je zal hier ook relatief weinig blessures tegenkomen in vergelijking met andere competitiesporten. Wilt dit dan zeggen dat het voor iedereen is weggelegd? Neen... Het gaat nog altijd over lichamelijk contact waar je je soms wel eens kunt bezeren. Je moet wel degelijk een bepaalde pijngrens hebben, maar die wordt automatisch en subtiel verlengd tijdens trainingen.
Nog twee andere, minder bekende varianten, zijn de breektesten waar men planken breekt e.d., middels van tevoren bepaalde taekwondotechnieken. Hierbij is vooral de snelheid van belang en niet zozeer de kracht. En dan heb je als laatste nog de zelfverdediging (Ho Shin Sul) waarbij geoefend wordt zich te bevrijden uit wurgingen, armklemmen, omklemmingen, afweren van aanvallen met en mes, korte en lange stok e.d.

Respect voor elkaar!

Eén van de zaken die we zeker hoog in het vaandel dragen, is respect voor elkaar. Wat wij verwachten van elke student is:
Beleefdheid, eerlijkheid, respect tonen voor de leraar en voor mensen die ouder zijn dan jezelf, oprechtheid, doorzettingsvermogen en zelfbeheersing.
Een student die bijvoorbeeld geen zelfbeheersing heeft zal hierop worden attent gemaakt door één van de lesgevers en als het gedrag blijft aanhouden kan hij uit de club worden gezet.

Na de training

Wij doen ook nog aan tal van nevenactiviteiten na de training. Wij zijn oa. vaste klant bij de lokale kantine waar Filip en zijn team altijd tot onzer beschikking staat om ons een gezond ;-) drankje voor te schotelen. Ook de vakantiestops vieren wij op gepaste wijze. Zoals eerder aangehaald: wij zijn een gezellige bende!